En stor fotballkarriere

Christian Grindheim er et kjent navn i fotball med en lang og innholdsrik karriere. Han regnes som en av Norges beste midtbanespillere i løpet av de siste årene og har dermed en imponerende CV. Han har gått fra å være et stort talent i SK Haugar og FK Haugesund til å bli fast spiller i mange år i Vålerenga (VIF), vært i København og Nederland, for deretter å ha returnert til VIF og nå siste del av karrieren i Haugesund. En nærmere titt på karrieren viser en stor dedikasjon til enhver klubb han har spilt for, samt landslaget. Spesielt har han en sterk treningsmoral og evne til ikke å gi opp selv når laget møter motstand.

  • Bakgrunn
  • Karriere

Grindheims bakgrunn

Christian Grindheim er født 17. juni 1983 og kommer fra Haugesund. Han er 71 kg og veier 179 cm. Hans posisjon er midtbane. Han har spilt 52 A-lagskamper for Norge, noe som har gitt han NFFs gullklokke. Denne gir ham gratis billett til alle NFF arrangementer. Han er spesielt kjent for å løpe raskt og effektivt, ofte benyttet som indreløper. Han har også harde skudd og tøffe taklinger. Han er ikke redd for å si hva han mener i TV-intervjuer og er kjent for å ‘snakke rett fra levra’, med utspill som «Vi har spilt ræva». Dette gjør at Grindheim har skilt seg ut og vist seg å være en oppriktig spiller som sier ting som de er.

Storhetstiden i VIF er kanskje det Grindheim er mest kjent for. Han overførte til VIF etter Haugesund røyk ned fra førstedivisjon i 2004. Viking ville opprinnelig ha tak i ham, men VIF sikret seg midtbanespilleren til Vikingtrener Roy Hodgsons skuffelse. Mange var skeptiske til Grindheims framtid på midtbanen ettersom han hadde så få meritter å vise til, inkludert nedrykk. Men med Grindheims bidrag tok VIF seriegull i 2005, noe de ikke hadde gjort siden 1984! I 2008 overførte Grindheim til nederlandske Heerenveen for tre millioner euro, hvor han spilte 86 kamper og vant det nederlandske cupmesterskapet i sesongen 2008/2009. I juni 2011 dro han til FC Copenhagen på en treårskontrakt verdt 750 000 euro.

Tilbake til Norge

Etter en vekslende karriere i Nederland og Danmark, returnerte Grindheim til VIF og fikk kapteins-bindet fra Kjetil Rekdal. Han spilte der fra 2013-2017. Totalt fikk han over 250 kamper for VIF, et imponerende tall. Det ble ingen seriemesterskap i perioden, men Grindheim fortsatte å gjøre en kjempebra jobb som kaptein. Total scoret han rundt 25 mål i VIF, og gav et betydelig høyere antall assister med sitt dyktige midtbanespill. En av årsakene til at han ble solgt videre var i følge trener Ronny Deila at klubben måtte tenke framover, tatt i betraktning Grindheims alder. Grindheim hylles på VIFs nettsider og vil gå ned i historiebøkene som en av de viktigste midtbanespillerne, som hjalp til å ta seriegull i 2005.

Grindheim spiller nå i Haugesund FK, hvor han også spilte i 2000–2004. Han har en toårskontrakt med en klausul som gir han rett til å få en trenerrolle etter han er ferdig som spiller i klubben i 2020. Man kan vel si at han har funnet tilbake til hjembyen. Selv om han er 35 år gammel og på slutten av sin fotballkarriere, er Grindheim innstilt på å yte maks på banen. Han støtter trener Eirik Horneland sin filosofi om hard jobbing og høyt press. Grindheim er fortsatt en av toppseriens beste midtbanespillere, og er dermed med på å sette et godt eksempel for yngre spillere i Haugesund FK, som kan strekke seg etter hans innsats.

En stor spiller

Christian Grindheims prestasjoner fortjener derfor helt klart oppmerksomhet. Han har bidratt med mye i norsk fotball, og kanskje viktigst har vært å gi VIF en solid midtbanespiller som kan legge lange assister. Grindheim er på mange måter et eksempel på hvor langt man kan komme som fotballspiller ved å gå sine egne veier og ikke være redd for å vike unna. Han har også vist seg veldig tilpasningsdyktig ved å spille i klubber utenfor Norge, men også ved å tilpasse seg det norske overgangsvinduet. Hans retur til Haugesund innebar et stort lønnskutt, noe han var villig til å ofre. Grindheim blir stående som en robust spiller med lederegenskaper som andre kan strekke seg etter. Han er også en veldig rutinert landslagsspiller.

One thought on “En stor fotballkarriere

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *