FKH

FKH – ung fotballklubb med ambisjoner

Fotballklubben Haugesund, blir ofte også kalt FK Haugesund eller FKH. Fotballklubben kommer fra Haugesund, byen som også er kjent for sild og skipsfart. Klubben oppsto den 28.oktober 1993, da klubbene Haugar og Djerv 1919 ble slått sammen. FKH byttet plass på tabellen med Haugar i 2. divisjon mens Haugar og Djerv 1919 måtte starte på nytt i laveste divisjon. Haugesund stadion eller «Gamlå», en sentralt plassert bane, blir brukt for FKH sin hjemmekamper. «Gamlå» er plassert i byen, slik at du fint kan legge inn en fotballkamp på byturen din en søndag ettermiddag. Klubben har lenge byttet mellom å ligge mellom 1. og 2. divisjon og Eliteserien, men har i dag etablert seg i Eliteserien.

  • Ung klubb med ambisjoner i den høyeste divisjonen
  • Sjøfarts- og fotballbyen Haugesund

Den best mulige start

Haugesund fotballklubb fikk en god start, da de vant 2.divisjon allerede på første forsøket i 1994. Klubben rykket allerede opp til Eliteserien i 1997, etter bare å ha spilt en sesong i 1.divisjon. Dessverre ble dette en kort suksess, og klubben rykket allerede ned samme år. Motivasjonen var derimot tilstede for å gjøre det bra, noe som resulterte i et opprykk allerede året etter, i 1999. Dessverre opplevde klubben ikke stor stabilitet, og rykket ned igjen samme år. FKH greide endelig å rykke opp til Eliteserien igjen i 2009, etter flere år i både 1. og 2 divisjon. Fra og med 2010 har de klart å holde seg stabilt i Eliteserien, uten flere nedrykk.

Resultatet har vært blandet etter opprykket til Eliteserien. De første årene havnet klubben i midten av tabellen: I 2010 og 2011 ble det to 6.plasser, mens det ble en 7.plass i 2012. I 2013 fikk klubben hittil det beste resultatet, og laget havnet på en 3.plass. Etter denne fremgangen, har klubben holdt seg på nedre del av tabellen, med en 11. og 12 plass. I 2016 gitt det oppover igjen, med en 4.plass. Dette ble gjentatt i 2018. Klubbens beste prestasjon ble gjort i 2007, da laget kom helt til finalen. I finalen på Ullevaal Stadion var Lillestrøm derimot sterkere, og FKH tapte 2–0. Dette var femte gang en klubb fra Haugesund fikk spille i cupen.

Maakeberget – stolte støttespillere

Supporterklubben til FK Haugesund kalles Maakeberget. Denne klubben ble grunnlagt 8. mai 1996. Målet til denne supporterklubben går utpå å støtte fotballspillerne fra Haugesund til enhver tid. Når du kommer inn til byen Haugesund finner du tre måker plassert på byvåpenet, i tillegg til et berg «som siger inn mot fjord og led». Haugesunds innbyggere kalles ofte for måker eller arabere, og dette kallenavnet har også derfor supporterne overtatt . Folket strides derimot fortsatt om hvor kallenavnet araberne kommer i fra, og ingen vet helt hvor det har sin opprinnelse fra. Støtteklubben har klubbmøtene sine på Vestre Stå i Haugesund stadion. Dette stedet sees også som hellig grunn. Supporterne ser på denne plassen som et hellig tempel for fotballen i Haugesund.

En vanlig supporter er født i Haugesund, nøyaktig på Flotmyr, og liker hverken Brann eller Viking. Derimot stemmer en maake ofte på Høyre, og anser ikke bare fotballklubben som lidenskap, men også hele byen Haugesund. Maakeberget er bygget opp som en ideell organisasjon, og demokratiske prinsipper verdsettes høyt. Det finnes ingen aldersbegrensninger, eller andre kriterier for å bli en del av Maakeberget. Klubben har også en egen butikk på kampdagene, hvor mye forskjellig supporterutstyr blir solgt. Driften av butikken er basert på dugnad. Noe av fortjenesten går til å betale medlemmenes reiser til bortekamper. Klubben har selvfølgelig også en egen sang, som gjerne synges veldig høyt når klubben eller en spiller trenger litt ekstra oppmuntring.

Feirer 25 med ny logo og gamle draktfarger

FKH feiret 25-årsjubileet i 2018, og laget et nytt logo og nye drakter til denne anledningen. Klubben valgte å gå tilbake til en hvit overdel, blå bukser og hvite strømper, slik som også fargene var i 1993. Andre- og tredjedrakten viser til moderklubbene Haugar og Djerv. Mange mener at moderklubbene fortjener mer oppmerksomhet i Norge, da FKH har sitt opphav her. Derfor har klubben valgt å spille bortekampene sine i de opprinnelige fargene til Haugar og Djerv 1919. I tillegg til de nye fargene på drakten, valgte klubben også å få et nytt logo. Logoen tar utgangspunkt i den opprinnelige logoen, men fotballen som har vært en del av logoen siden 1993, har blitt fjernet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *