Maakeberget supporterklubb

Klubben med sjel – Maakeberget supporterklubb

Maakeberget ble etablert 8. mai 1996 og har som formål å støtte FK Haugesund, både mentalt og verbalt. Ordet kommer fra Haugesunds byvåpen, som inneholder tre måker, samt den vakre naturen og bergene som møter deg når du ankommer Haugesund. Maakeberget holder til på Vestre Stå tribune på klubbens stadion. Supporterne ser på dette som stempel for klubben sin. Klubben har hatt ganske vekslende medlemstall de siste årene. I 2014 mistet de over 200 medlemmer.

FK Haugesund spiller hjemmekampene sine på Haugesund stadion, som tar ca. 9 000 tilskuere. Klubben ble stiftet 28. oktober 1993 etter en sammenslåing av Djerv 1919 og Haugar. I 2013-sesongen fikk klubben en tredjeplass i Eliteserien (51 poeng), kun 12 poeng bak Rosenborgs førsteplass med 63. poeng. Siden da har Haugesund hatt relativt dårlige resultater med en 11. og 12. plass. En liten opptur i 2016 gav dem derimot en fjerdeplass.

Medlemskap

Det er relativt få krav til medlemskap i supporterklubben. Det er ingen aldersgrense, og du trenger ikke oppfylle noen krav. Årlig arrangeres det flere medlemsmøter og styret møtes månedlig. De har litt kontakt med ledelsen i klubben, men samtidig vedtar de uavhengige beslutninger og skal være klubbens «forlengede arm». De har rundt 600 medlemmer, og disse får flere medlemsfordeler – som billigere øl på enkelte utesteder. Det har lenge vært «inn» å være Haugesund-supporter.

Selv om hjemmesiden til Maakeberget kanskje ikke er helt oppdatert, skriver de blogg og dagbok-innlegg, hovedsakelig gjennom sin Facebook-side. Mange supportere drar på bortekamper sammen. Spesielt spennende er det når de møter rivalene Brann og Viking. Som medlem får du gode venner, rimelige reiser til bortekamper, forkjøpsrett til cupfinale og mange andre fordeler. En busstur til bortekamp trenger derfor ikke være spesielt dyr om du er medlem i Maakeberget.

Sosiale medier og promotering

Maakeberget er veldig aktive på sosiale medier, særlig gjennom sin Facebook-side, som har over 1 300 likes. Har legges det ut videoer og bilder fra de seneste kampene. Det legges også ut kommende begivenheter, som pubtreff før kamper på bortebane. De har også en link til å registrere seg som medlem, som lett gjøres ved å fylle ut et skjema i Google Docs, for deretter å betale 300 kroner.

Hva kjennetegner så en typisk «maaker»? Først og fremst betegner det den jevnlige innbygger i Haugesund. Han eller hun kommer fra Haugesund, har lidenskap for både byen og laget og stemmer ofte på partiet Høyre. Når det gjelder toppscorere, har Haugesund blant annet David Akintola, Frederik Gytkjær og Ibrahima Wadji. De har også sikret seg tidligere VIF-spiller Christian Grindheim, som er en av Norges beste midtbanespillere og fikk fire mål i 2018-sesongen.

Salg av produkter

Maakeberget selger mange ulike produkter i sin egen sportsbutikk, både på Stamstedet og på stadion. Dette er først og fremst basert på dugnad, hvor en liten del av inntekten går til klubben. Mye av disse pengene kommer supporterne til gode fordi de brukes på bortekamper, hvor det ofte er ønskelig å vise fram effekter, plakater osv. På Haugesund Stadions Felt F kan du få sesongkort til 1 750 kroner om du er medlem av Maakeberget.

Maakeberget har også mange sanger som er ment for å støtte klubben på kamper. Dette innebærer «Haugesund-sanger» som er en slags hyllest til byen. De har også «spillersanger», som er sanger rettet mot enkelte spillere. F. eks. har de en sang om Joakim Våge Nilsen, som har fått kallenavnet «Jokke» etter den kjente artisten med samme navn. «Motstandersanger» har en negativ konnotasjon og er ment å psyke ut motstandslaget.

Lovende spillere

Haugesund har mange spennende spillere som er verdt å følge med på i den kommende sesongen. Keeper Per Kristian Bråtveit har en del erfaring fra U21-landslaget, mens forsvaret er blant klubbens styrke med lokale spillere som Aleksander Stølås og Kristoffer Haraldseid. Midtbanen er hakket svakere, hvor spillere som Sondre Tronstad, Torbjørn Kallevåg og Anthony Ikedi er ment å komplementere Grindheims hardbarkede spill. Utfordringen er imidlertid at trener Horneland ikke helt har fått laget en solid midtbanestrategi.

Maakeberget og FK Haugesund – hånd i hånd

Vi kan på mange måter si at Maakeberget og fotballklubben har noe til felles – kjærligheten for byen Haugesund og klubben. Samtidig er Maakeberget relativt uavhengig av ledelsen og styret i klubben, noe som gjør den til en viktig og selvstendig aktør. Medlemskap i Maakeberget er en unik opplevelse. Fellesskapet, aktivitetene, sangene og pubsamlingene er i seg selv nevneverdige faktorer. Haugesund FK ser nå fram til sesongen 2019, hvor laget har gode muligheter til å utmerke seg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *