Sondre Tronstad

Spillerpresentasjon av Sondre Tronstad

Sondre Tronstad ble født 26. august 1995, og startet sin fotballkarriere i Kristiansunds-klubben Tveit IL. Han var et stort midtbanetalent som ble plukket opp av Start i 2012 hvor han fikk spille for den største fotballklubben i Kristiansand. Der fikk han 21 kamper for klubben og scoret 1 mål. Han fikk en fantastisk start hvor han ble kåret til banens beste i debuten i Eliteserien mot Sarpsborg i 2013.

Han ble fort attraktiv for de utenlandske klubbene, og ble snappet opp av Huddersfield i 2014 som på den tiden spilte i Championship. Der gikk det derimot ganske tungt hvor han ikke fikk noen kamper for førstelaget. Det hele endte med at han ville tilbake til Norge for å få spille førstelagsfotball igjen. I Januar 2016 vendte han tilbake til norsk fotball og endte da opp i Haugesund.

Tiden i Haugesund

Sondre Tronstad skulle endelig få spille førstelagsfotball igjen nå som han var tilbake i Norge. Han kom inn i tidsperioden da klubblegende Eirik Horneland begynte sin trenerkarriere med Haugesund fra 2016, og ble en meget viktig brikke på laget. Med hans arbeidskapasitet og villighet til å trene passet han perfekt inn i spillestilen til Horneland som krevde beinhard jobbing. Han var også fleksibel og kunne spille både på kantene og sentralt på midtbanen.

Han har spilt 80 kamper for Haugesund siden 2016, og har 3 scoringer for klubben. Han har så og si vært fast på laget de 3 siste sesongene. Han spilte flere og flere kamper ettersom sesongene gikk, i 2016 ble det 19 kamper fra start, i 2017 ble det 23 kamper fra start mens i fjor spilte han hele 28 kamper fra start. Det ble også 1 scoring og 4 gule kort gjennom sesongen 2018.

Ungdomstalentet

I ung alder var Sondre Tronstad et meget stort talent som mange hadde stor tro på ville få en fantastisk karriere i utlandet. Han ble av den tidligere Start-trener Mons Ivar Mjelde sammenlignet med Start-legendene som Fredrik Strømstad og Eirik Mykland på grunn av sin lave høyde og offensive og tekniske spillestil. Dette utsagnet kom da han var 17 år hadde fått sine første få kamper i Eliteserien.

Enda lengre tilbake i tid, i 2009, var han også på prøvespill hos Manchester United. Da var han 14 år gammel. Han var der på prøvespill sammen med spillere som Herman Stengel og Mats Møller Dæhli som er blitt kjente spillere i norsk fotball. Det ble dessverre ikke noe ut av det oppholdet for Tronstad men det måtte ha vært en stor erfaring for en så ung spiller.

Mer statistikk

Sondra Tronstad fikk sin debut i Eliteserien for Start mot Brann 9.mai 2015 i en kamp de tapte 2-0. Han har aldri fått ett rødt kort i Eliteserien, men har siden debuten samlet på seg 9 gule kort. Han spilte nesten alt som var av kamper i fjor hvor han hadde 28 kamper fra start, 1 kamp ble han byttet inn og 4 ganger ble han byttet ut.

Dermed spilte han 2494 minutter gjennom hele fjorårssesongen, noe som er oppe blant de som spilte mest i hele Eliteserien. Han har også erfaring fra kamper i Europa hvor han spilte 4 kamper i kvalifiseringen til Europa League for Haugesund i 2017/2018 sesongen, en kvalifisering Haugesund ikke klarte å gå videre fra. Han er en ganske lav spiller med 1.74 cm på strømpelesten og spiller med draktnummer 8 på ryggen.

Landslaget

Det har ikke blitt noen A-lagskamper for Tronstad foreløpig, men han har vært innom de aldersbestemte landslagene da han var ung. Han har 2 kamper for U16-laget, 12 for U17-laget og 6 for U18-laget. Han ble ikke tatt opp videre til de større landslagene som U20 og U21, hvor nok mye av det skyldes at det ikke ble en suksess i utenlandsoppholdet i Huddersfield hvor han ikke fikk spille.

Fremtiden

Tronstad blir en viktig spiller for Jostein Grindhaug også i sesongen 2019 hvor han har en kontrakt som strekker seg til 2020. Det har vært rykter opp igjennom tiden at han skal vende tilbake til hjemlige trakter i Kristiansand men han ser ut til å trives meget godt på Haugalandet. Selv om han bare er 23 år er han en spiller med mye erfaring fra Eliteserien og som Haugesund virkelig trenger foran nok en tøff sesong.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *